hlavní foto
Kategorie: sváteční jídla, hlavní strana

Velikonoční beránek

Velikonoční beránekJako dětem nám beránka píkávala babička, byl plný rozinek, měl červenou mašli a seděl na travičce z krepáku.

Pár dní jsme na něj s bratrem zbožně koukali, pak se někdo odvážil slupnout mu rozinkové oko, nos, pomalu se začala ztrácet beránkova sněhová vlna ze zadečku a nakonec z něj zůstalo jen pár drobečků.

Když jsem odrostla, pořídila si vlastního prcka a naučila se obstojně péct, babička mi darovala formu na beránka a hlavně sešit s jejími recepty, podle kterého jsem začala péct beránka pro svou rodinu, a taky jsem ho každý rok nosila i jí a dědovi. Už několik let jim ho bohužel nosit nemůžu, protože to, jestli se nepřipálí, hlídají odněkud shora. Vzpomínka na ně a tradiční recept na beránka ale zůstává v naší rodině dál. Jestli chcete, zkuste ho letos podle něj taky.

Velikonoční beránek podle mojí babičky

Suroviny

  • 5 vajec

  • 200 g másla

  • 200 g sladidla - cukr, med nebo jiné sladidlo dle tvých preferencí

  • 250 g mouky (klasika je polohrubá, ale můžeš použít i nějakou zdravější, třeba špaldovou nebo ovesnou, případně i bezlepkovou) 

  • 1/2 sáčku do pečiva

  • vanilková esence

  • citronová kůra

  • 50 g rozinek

  • 50 g mandlí

Postup

Rozpal si troubu na 180°C.

Odděl žloutky od bílků, bílky si vyšlehej do sněhu. Žloutky utři s cukrem a máslem, přidej mouku s práškem do pečiva, rozinky, mandle a nakonec zlehka vmíchej sníh.

Obě části formy na beránka zevnitř vymaž máslem nebo olejem a vysyp hrubou moukou. Těsto nalij do větší části formy a přiklop menší částí.

Beránka peč 45 minut, poté odklop horní část formy a dopeč dalších 15 minut. Poté vyzkoušej špejlí, jestli už je beránek propečený. Pokud zapíchneš špejli do nejprostřednější části beránka a vytáhneš ji suchou, máš hotovo.

V případě, že by ti beránek nešel vykopit, pomož si nožem, kterým odděl upečené těsto od formy. Když nepůjde ani potom, počkej trochu déle, vychladlé těsto zmenší svůj objem a půjde to líp.

Beránka stačí jen pocukrovat, ale pokud si chceš opravu vyhrát, ozdob ho bílkovou polevou, na místo nosu a očí mi píchni rozinky, posaď jej na papírový tácek obložený travičkou z krepového papíru a uvaž mu mašličku.

Bílková poleva na zdobení

  • 2 bílky
  • 300 g prosátý cukr moučka
  • 1 1/2 čajová lžička solamylu (aby se poleva nedrolila)
  • 2 lžičky citronové šťávy

Bílek chvíli šlehej, poté přidej ostatní suroviny. Bílková poleva by se správně měla šlehat 25 minut.


Děkuji Vám za každý Váš komentář, dělají mi velkou radost!

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.

Vydáno: 23.3.2018 8:27 | 
Přečteno: 2065x | 
Autor: Admin

Ahoj!

Jsem Šárka a celý život můj život se točí kolem osmileté cácorky Barunky, novorozoňátka Šimonka a dvouletého bulíka Bolta. Spolu s recepty zde sdílím inspiraci na vše, co mě cvrnkne do nosu a uznám za vhodné šířit dál do světa. Vítejte! :)

pinterest

YOUTUBE

INSTAGRAM

PINTEREST