hlavní foto
Kategorie: nápoje, hlavní strana

Domácí bylinkový sirup

Domácí bylinkový sirupPokud se vám začala na záhonku plevelit máta nebo meduňka a nevíte co s ní, zkuste si udělat domácí bylinkovou šťávu. Můžete si ji zavařit do zásoby, až se zima zeptá, co jste dělali v létě..

Postup je trochu jiný, než při tvoření ovocné šťávy, kde se ovoce do šťávy lisuje, případně pasíruje přes sítko. Tento sirup je bylinkami ovoněný (jsou do něj vylouhované).

Na domácí bylinkovou šťávu si připrav:

Bylinky – 20 ks květenství (bezinka, pampeliška) nebo 20 stonků s lístky (meduňka, máta)

1,7 l převařené vody

1 kg cukru

POSTUP

Do vychladlé převařené vody namoč oprané bylinky (vyžeň broučky a zbav pylu – mohl by způsobit alergickou reakci) a nech luhovat v lednici 24 hodin. Poté přeceď šťávu přes sítko, přidej k ní 1 kg cukru a zahřej k varu, dokud se cukr nerozpustí. Odebírej pěnu, která se vytvoří na povrchu a chvíli povař, aby se odpařila voda a sirup se zahustil. Nalij do čistých sklenic, nech vychladit a skladuj v lednici.

V tomto receptu vycházím z čerstvých bylinek, v případě, že máš bylinky sušené, povař je hned na začátku ve vodě, kterou u čerstvých bylin jen převařuješ a dál postupuj stejně jako u bylinek čerstvých.

Dle chuti můžeš přidat do sirupu šťávu z 1-3 citronů.

Co se týče konzerování postupuj stejně jako při přípravě domácího ovocného sirupu.


Děkuji Vám za každý Váš komentář, dělají mi velkou radost!

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.

Vydáno: 30.7.2017 7:33 | 
Přečteno: 1863x | 
Autor: Admin

Ahoj!

Jsem Šárka a celý život můj život se točí kolem sedmileté cácorky a dvouletého bulíka. Spolu s recepty zde sdílím inspiraci na vše, co mě cvrnkne do nosu a uznám za vhodné šířit dál do světa. Vítejte! :)

pinterest

E-kuchařka ke stažení

pinterest

Kde všude mě najdeš..

 icon  icon  icon

Poslední video

INSTAGRAM