hlavní foto
Kategorie: domácí produkty, hlavní strana

Znojemské okurky jako od babičky

Znojemské okurky jako od babičkyOkurky jsem začala zavařovat před několika lety z dlouhé chvíle na mateřské dovolené a od té doby je zavařuji každý rok.

Nálev jsem ze začátku připravovala z balíčkových směsí, potom jsem ale našla ve starých zažloutlých sešitech po babičce recepty na nálevy a tak jsem začala připravovat své vlastní. Je to jednoduché a okurky chtutnají mnohem líp, než s kupovaným nálevem.

Množství tohoto nálevu vystačí asi na pět kilo okurek, což je asi tak dvanáct 0,7 l zavařovaček. Pokud mi po naplnění sklenic ještě nějaký nálev zbyde a už nemám okurky, použiji ho s klasickou salátovou okurkou nebo cuketou, které mívám běžně v lednici.

Co se týče číštění okurek, nevím, jestli znáte ten trik s praním. Kdysi mi někdo poradil, že okurky pracně nečistí kartáčem, ale pere je v pračce. Když jsme to zkusily s mámou poprvé, zaply jsme klasický program a okurky jsme vyždímaly. No, byly úplně vycucané a měkké.cheeky Podruhé už jsme se poučily a vypraly okurky bez otáček a bez teploty. A voilà, očištěné okurky úplně bez práce. 

Zavařuji je potom v obyčejném hrnci, do kterého dám na dno utěrku, na ní naskládám sklenice a doliji vodu tak, aby byla asi do půlky sklenic. Potom je pod bodem varu táhnu asi 20 minut. Jdou zavařovat i v troubě na plechu, pokud jich máte víc, anebo dokonce i v myčce.

Znojemské okurky jako od babičky

Doba přípravy: 30 minut

Množství: asi 12 sklenic

  • na nálev: 3 l vody + 0,8 l octa + 30 dkg cukru + 16 dkg soli
  • 5 kg okurek
  • 2 - 3 mrkve
  • 2 cibule
  • hořčičné semínko
  • kopr
  • nové koření
  • bobkový list

Připrav si nálev, provař jej a nech chvíli odstát.

Poté dej do každé sklenice pár koleček mrkve a cibule, lžíci hořčičného semínka, snítku kopru, bobkový list a pár kuliček nového koření. Do sklenice naskládej okurky, zalij nálevem, zavíčkuj a zavař.

Někdo přidává do okurek křen, kvůli křupvosti, já nedávám. Také můžeš podle chuti přidat skořici, hřebíček, nebo kousek chilli.

Správně by se taky měly okurky na několika místech propíchat vidličkou. Jestli máš chuť propíchat 250 okurek, tak směle do toho. cheeky


Děkuji Vám za každý Váš komentář, dělají mi velkou radost!

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.

Vydáno: 6.8.2017 18:02 | 
Přečteno: 64x | 
Autor: Admin

Ahoj!

Jsem Šárka a celý život můj život se točí kolem sedmileté cácorky a dvouletého bulíka. Spolu s recepty zde sdílím inspiraci na vše, co mě cvrnkne do nosu a uznám za vhodné šířit dál do světa. Vítejte! :)

pinterest

Kde všude mě najdeš..

 icon  icon  icon

Pravidelné odběry článků

Bloglovin

Mrkni do našeho e-shopu

pinterest

Poslední video

INSTAGRAM

Reklamní a produktová fotografie